7 Ιουν 2011

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα


Σικάγο

Ενα νέο και πολυαναμενόμενο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα φαίνεται τελικώς ότι διπλασιάζει την επιβίωση σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση όγκων με μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη.

Το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται crizotinib, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη στοχευμένη θεραπεία για τα περίπου 50.000 άτομα που εμφανίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Πρόκειται για τον μη – μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που εμφανίζει γενετική μετάλλαξη με αποτέλεσμα να υπερπαράγεται ένα ένζυμο το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων – ο συγκεκριμένος τύπος αφορά το 4% των περιπτώσεων μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Το πρώτο μέλος μιας νέας οικογένειας

Το νέο φάρμακο, το οποίο ανήκει στη γενιά των εξατομικευμένων θεραπειών, είναι το πρώτο μιας νέας οικογένειας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς ΑLK.

Λαμβάνεται σε μορφή χαπιού δύο φορές την ημέρα και σταματά τη δράση του ενζύμου που υπερπαράγεται στη συγκεκριμένη μορφή της νόσου. Η επίδραση είναι ταχεία και έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, όπως ανέφερε η δρ Αλις Σο, ογκολόγος από το Κέντρο για τον Καρκίνο του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που λαμβάνει χώρα στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμής που παρουσίασε η δρ Σο στο συνέδριο, το 74% των ασθενών που έλαβαν crizotinib παρέμενε στη ζωή έναν χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας ενώ σε ορίζοντα διετίας τα ποσοστά επιβίωσης ξεπερνούσαν το 50% (ήταν για την ακρίβεια 54%).

Σαφής υπεροχή

Παρότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν περιλαμβανόταν ομάδα σύγκρισης, η ειδικός τόνισε ότι άλλες μελέτες έδειξαν ότι μεταξύ ασθενών που έλαβαν συμβατικές θεραπείες για την ίδια μορφή καρκίνου του πνεύμονα το 44% επιβίωσε για ένα έτος ενώ τα ποσοστά επιβίωσης στη διετία δεν ξεπερνούσαν το 12%.

Σε κάθε περίπτωση η δρ Σο τόνισε ότι παρά τα καλά αποτελέσματα το νέο φάρμακο «δεν αποτελεί θεραπεία για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Δυστυχώς ο καρκίνος εμφανίζει ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, οι ερευνητές βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης νέων θεραπειών ώστε να ελέγξουν μακροπρόθεσμα αυτόν τον «δύστροπο» καρκίνο.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Pfizer ελπίζει ότι θα λάβει έγκριση για κυκλοφορία της νέας θεραπείας στις ΗΠΑ έως το τέλος του έτους.

Ελπίδες από νέο φάρµακο για το µελάνωµα

Ιδιαίτεραελπιδοφόρα αποτελέσµατα είχαν οι κλινικές δοκιµές µιας νέας θεραπευτικής προσέγγισηςσε ασθενείς µε µελάνωµα, τονπιο επιθετικόκαρκίνο του δέρµατος. Το φάρµακο δοκιµάστηκε και σεέλληνες ασθενείς και αντιµετώπισε σε «µεγάλο βαθµό», όπως αναφέρουν οι θεραπευτές, την εξέλιξη του καρκίνου. Σύµφωνα µεόσα ανακοινώθηκαν στο παγκόσµιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σικάγο τωνΗΠΑ, «στις τελευταίες δοκιµές πουγίνονται σε ασθενείς λίγο πριν κατατεθούν τα δεδοµένα για την έγκριση καικυκλοφορίαενός φαρµάκου (φάση ΙΙΙ), φάνηκε ότι συγκριτικά µε τα καλύτερα φάρµακα πουδιατίθ ενται σήµερα, τοPLX4032 (ήβενουράφενιµπ) είναι η πρώτηστοχευµένη θεραπευτική προσέγγιση που αυξάνει σηµαντικά τιςπιθανότητες επιβίωσης τουασθενούςκαι σταµατά την εξέλιξη της νόσου».

Ειδικότερα,όπως προκύπτει από την ανάλυση της έρευνας σε ασθενείς που έλαβαν το PLX4032, στα µέσα της δοκιµής πουδιαρκούσε έξι µήνες φάνηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο µειώθηκε κατά 63% σε σχέση µε τους ασθενείς που λάµβαναν την κλασική θεραπεία.

Επιπλέον, οι ίδιοι ασθενείς παρουσίασαν σεποσοστό 74% επιβράδυνση στην εξέλιξη της νόσου. «Τα αποτελέσµατα αυτά ώθησαν τους επιστήµονεςνα αλλάξουν και τη θεραπεία στην οµάδα ελέγχου που λάµβανε την κλασική θεραπεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο ∆ηµήτρης Μπαφαλούκος, πρόεδρος τηςΕλληνικής Εταιρείας Μελανώµατος.

«∆εν είναι δυνατόν να περιµένεις να πεθάνουν οι µισοί από τους 625 ασθενείς που συµµετείχαν στη µελέτη γιανα συµπεράνεις ότιένα φάρµακο δρα πολύ καλύτερααπό ένα άλλο.Γι’ αυτό τους αλλάξαµε φάρµακο και έτσι δεν µπορούµε να έχουµε συγκριτικά αποτελέσµατα για όσο διάστηµα χρειαζόµαστε», σχολίασε ο δρ Αντονι Ρίµπας από το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

«Στοφετινόσυνέδριο κλινικής ογκολογίας παρουσιάζονται εντυπωσιακότατ α αποτελέσµατα για την αντιµετώπιση του µελανώµατος. Αυτό σηµαίνει ότι η θεραπεία της νόσουεισέρχεταιστην περίοδο της µοριακής ογκολογίας και αλλάζει τελείως η φιλοσοφίατης. Τώρα µελετώνται και συνδυασµοί ώστε να µειωθεί η αντίσταση στα φάρµακα που προκαλείται συνήθως έπειτα απόκάποιο χρονικό διάστηµα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταπόκριση τωνασθενών», σχολιάζει ο ∆ηµήτρης Μπαφαλούκος. Ωστόσο, το νέο «µοριακό» φάρµακο δεν είναι για όλους όσοι πάσχουν από µεταστατικόµελάνωµα. Αφορά περίπουτο 60% των ασθενών στην Ελλάδα, που µε µοριακή ανάλυση προκύπτει πως το γονίδιο του όγκου που έχουν αναπτύξει φέρει τη «µετάλλαξη BRAF»,όπως ονοµάζεται. Η πρωτεΐνη Β-RΑF (ΒRΑF) είναι ένα ένζυµο (κινάση σερίνηςθρεονίνης) που λειτουργεί ως «ροοστάτης» στη µεταφορά µηνυµάτων που διεγείρουν τον πολλαπλασιασµό των κυττάρων.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Μεταλλάξεις στο (ογκο)γονίδιο που κωδικοποιεί την ΒRΑF έχουν ως αποτέλεσµα την παραγωγή µιας ελαττωµατικής, συνεχώς ενεργοποιηµένηςπρωτεΐνης, η οποία επιφέρει ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασµό, δηλαδή καρκίνο.

Το φάρµακο δεν έχει εγκριθεί ακόµη από κανέναν επίσηµο φορέα, καθώς δεν είναι επαρκή τα επιστηµονικά δεδοµένα και έτσι µπορεί κάποιος να το λάβει µόνον εάν ενταχθεί σε κλινικές δοκιµές.

Ηδη έλληνες ασθενείς,σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Μπαφαλούκο, ακολουθούν θεραπεία µε το PLX4032 σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, στο πλαίσιο της πολυεθνικής µελέτης. Μάλιστα, γιανα ελεγχθεί εάν έχουν τη µετάλλαξη BRAFκαι νααρχίσουν τη θεραπεία, αποστέλλονται δείγµατα στη Γερµανία και αναλύονται δωρεάν.

Περισσότεροι έλληνες ασθενείς θα µπορούν σύντοµα να ενταχθούν σε θεραπευτικόπρωτόκολλο µε PLX4032, καθώς και στο Λαϊκό Νοσοκοµείο πρόκειται νααρχίσουν κλινικές δοκιµές.