24 Απρ 2010

Η παχυσαρκία θα είναι μεγαλύτερη αιτία καρκίνου τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει: Η παχυσαρκία θα είναι η μεγαλύτερη αιτία του καρκίνου στις γυναίκες μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ήδη μία στις δώδεκα νέες περιπτώσεις ασθένειας αποδίδεται στο ότι το άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και αυτή η αναλογία λέγεται ότι θα αυξηθεί περισσότερο όσο κόβεται το τσιγάρο ή εγκαταλείπονται θεραπείες ορμονών.
Ο Δρ Andrew Renehan, ένας εμπειρογνώμονας καρκίνου στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε σε μια ιατρική διάσκεψη: "Η παχυσαρκία προφθάνει σε ένα ποσοστό που το καθιστά πιθανό να γίνει η μεγαλύτερη αποδοτέα αιτία του καρκίνου στις γυναίκες μέσα στην επόμενη δεκαετία."
Πέρυσι, ο αριθμός περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη που συνδέθηκε με το βάρος έφτασε τις 124.050, σχεδόν ο διπλός αριθμός από αυτόν του 2002.
Στους άνδρες, 3,2 τοις εκατό των νέων καρκίνων θα μπορούσαν να αποδοθούν στο ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και στις γυναίκες ήταν 8,6 τοις εκατό. Σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία καρκίνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 3,3 τοις εκατό για τους άνδρες και 4,8 τοις εκατό για τις γυναίκες.
Ο Δρ Renehan, του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, είπε: Πρέπει να υπογραμμίσω ότι προσπαθούμε να μην είμαστε συναισθηματικοί για αυτό. Αυτές είναι πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, και είναι αρκετά πιθανό οι αριθμοί στην πραγματικότητα να είναι υψηλότεροι."
Ο αριθμός νέων υποθέσεων του σχετικού με την παχυσαρκία καρκίνο του οισοφάγου ήταν ιδιαίτερα υψηλός στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Δρ Renehan, που παρουσίασε τα συμπεράσματά του σε μια κοινή συνεδρίαση της ευρωπαϊκής οργάνωσης καρκίνου και της ευρωπαϊκής κοινωνίας για την ιατρική ογκολογία στο Βερολίνο, είπε ότι αποτέλεσε 54 τοις εκατότων νέων υποθέσεων και σε άλλες 30 χώρες.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του καπνίσματος, του οινοπνεύματος, του υπερβολικού βάρους και ενός όρου αποκαλούμενου όξινο reflux, αλλά περισσότερη έρευνα απαιτείται για να καταλάβουμε πλήρως τους λόγους.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί όντας παχύς έχουμε περισσότερες πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνους, αλλά υποψιάζονται ότι αυτό συνδέεται με τις ορμόνες. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και παχύτεροι, παράγουν περισσότερες ορμόνες όπως το οιστρογόνο που βοηθούν τους όγκους να αυξηθούν. Οι άνθρωποι με τις μεγάλες κοιλιές έχουν επίσης περισσότερο οξύ στα στομάχια τους, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στον εντερικού ή στον καρκίνο του οισοφάγου.
Ο Δρ Renehan είπε ότι απαιτούνται νέες στρατηγικές και προσεγγίσεις για να προσέχουν οι άνθρωποι το βάρος τους. "Πρέπει να βρούμε το βιολογικό μηχανισμό για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βγουν από τον «κύκλο της παχυσαρκίας». " είπε. "Το να λέμε απλός στους ανθρώπους να χάσουν βάρος, προφανώς δεν λειτουργεί."

Βλέπε επίσης: Συμπτώματα καρκίνου

18 Απρ 2010

Θεραπείες καρκίνου

Η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η αγωγή ακτινοβολίας αποτελούν τις κύριες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου.  Τα στοιχεία που αφορούν τον τύπο του όγκου, το μέγεθός του, τις πιθανότητες μετάστασης, το αν έχει απλωθεί στους λεμφαδένες και την εμμηνοπαυσιακή σας κατάσταση μπορούν να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να καθορίσουν την καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή.
1) Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά η πρώτη θεραπευτική επιλογή που εξετάζεται από τον επιβλέποντα γιατρό, αν όντως ο καρκινικός όγκος είναι δυνατόν να αφαιρεθεί από το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο τμήμα του όγκου μπορεί να αφαιρεθεί. Η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία, ή ένας συνδυασμός των δύο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη  συρρίκνωση του όγκου πριν ή μετά το χειρουργείο.
2) Οι γιατροί χρησιμοποιούν χημειοθεραπεία για να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα. Ο όρος «χημειοθεραπεία» αναφέρεται στη χρήση φαρμάκων για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Συνήθως, η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται είτε ενδοφλέβια (στο κυκλοφοριακό σύστημα του ασθενούς) είτε στοματικά με τη μορφή χαπιού. Εν συνεχεία η φαρμακευτική ουσία εξαπλώνεται μέσω του συστήματος των αρτηριών σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας τα όποια καρκινικά κύτταρα πιθανόν έχουν μετακινηθεί από τον καρκινικό όγκο σε άλλα σημεία του σώματος (μετάσταση).
3) Η αγωγή ακτινοβολίας περιλαμβάνει τη χρήση ισχυρών ακτινών (όπως οι ακτίνες Χ) για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων ή τη συρρίκνωση όγκων. Η αγωγή αυτή μπορεί να χορηγηθεί εξωτερικά του σώματος (εξωτερική ακτινοβολία) ή εσωτερικά (ακτινοβολία εκ των έσω), μέσω ραδιοενεργών υλικών που τοποθετούνται επακριβώς στον όγκο. Η διαδικασία εξωτερικής ακτινοβόλησης μοιάζει αρκετά με τη διαδικασία έκδοσης ακτινογραφιών. Δεν προκαλεί πόνο, αλλά η καταστροφή ιστών είναι δυνατόν να επιφέρει παρενέργειες.
Άλλες αντικαρκινικές θεραπείες, ενισχυμένες από τις συνεχείς προόδους της καρκινικής ιατρικής, μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονοθεραπεία, μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή μυελού των οστών, ανοσοθεραπεία, ή στοχοθετημένη θεραπεία. Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Η ανοσοθεραπεία είναι σχεδιασμένη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενή ούτως ώστε να είναι ικανό να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Η στοχοθετημένη θεραπεία είναι αγωγή που στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα και βλάπτει λιγότερο τα υγιή.
Μια εξαιρετικά σημαντική επισήμανση: κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός, και η αντίδραση του κάθε οργανισμού σε μια αντικαρκινική θεραπεία είναι μοναδική. Συνεπώς, οι συγκρίσεις θεραπευτικών αγωγών και περιπτώσεων καρκίνου είναι άτοπες.

12 Απρ 2010

Μετάσταση στον καρκίνο στο συκώτι.

Γιατί το συκώτι επιδέχεται μεταστατικούς όγκους συχνότερα όλα τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα;


Ερευνητές ανακάλυψαν πως υπάρχει μια ομάδα κυττάρων στο συκώτι η οποία δρα κατασταλτικά προς το ανοσοποιητικό σύστημα όταν εκδηλώνεται καρκίνος σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, γεγονός το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη δευτερογενούς κακοήθους όγκου στο ήπαρ. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

3 Απρ 2010

Παιδιά και παθητικό κάπνισμα!

Χρησιμοποιώντας τη συνεχιζόμενη μελέτη του National Cancer Institute-Maryland Lung Cancer, ο Curtis C. Harris, M.D., διευθυντής του Εργαστηρίου Καρκινογένεσης στο NCI, και οι συνεργάτες του συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό παθητικού καπνίσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χρησιμοποίησαν το DNA για την ταυτοποίηση του γονιδίου MBL2. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα διασταυρώθηκαν από τον Harris, Ping Yang, M.D., Ph.D., καθηγητή επιδημιολογίας του Mayo Clinic στο Rochester, και τους συνεργάτες του, που είχαν εξετάσει εκατοντάδες περιπτώσεις καπνιστών με καρκίνο στον πνεύμονα. Ο Harris και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν μία συσχέτιση μεταξύ έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μετά την ενηλικίωση. Επιπρόσθετα, η δραστηριότητα του MBL2 συνδεόταν με ακόμη πιο αυξημένο ποσοστό κινδύνου σε όσους είχαν εκτεθεί παθητικά στον καπνό κατά την παιδική ηλικία. Βασισμένος στα αποτελέσματα της μελέτης, ο Harris είπε πως «τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μεταγενέστερα στη ζωή τους.» Πρόσθεσε πως τα ευρήματα αυτά απαιτούν περισσότερη έρευνα.

2 Απρ 2010

Η χημειοθεραπεία συχνά προκαλεί ζημία.

Για χρόνια τώρα, πολύ υποστηρίζουν τη φυσική υγεία και τις φυσικές προσεγγίσεις στον καρκίνο και έχουν προειδοποιήσει ενάντια στους κινδύνους και την αναποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Η ακόλουθη έκθεση που παρουσιάζεται στο 27ο ετήσιο συμπόσιο καρκίνου του μαστού στο San Antonio επεξηγεί πώς η χημειοθεραπεία διαδίδει πραγματικά τα κύτταρα καρκίνου, καθώς επίσης και επισημαίνει το πόσα λίγα μας έχουν πει για τους κίνδυνους της.
Οι γερμανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Friedrich Schiller στην Ιένα, έχουν δείξει ότι το taxol προκαλεί μια εκτενή απελευθέρωση των καρκινικών κυττάρων στο αίμα.

Επανεξέταση της σχέσης εγκυμοσύνης και καρκίνου του μαστού

Πρόσφατη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δημοσιευτεί στο έβδομο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού [εγκυμοσύνη και καρκίνος του μαστού], είχαν καταδείξει πως η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου στο μαστό σε γυναίκες που είχαν αντιμετωπίσει τη νόσο στο παρελθόν. Νέα, ωστόσο, μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Cancer Prevention Research επανεξετάζει τη διαδεδομένη στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα άποψη που θέλει την εγκυμοσύνη να ενθαρρύνει την πρωτογενή ανάπτυξη του μαστικού καρκίνου σε νέες μητέρες.
Δείτε την νέα έρευνα εδώ