26 Οκτ 2011

Έρευνα: Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών


Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια για 10 χρόνια μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό πρέπει να αντιπαρατεθεί με τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, που είναι υψηλότερος για γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Για κάθε 100.000 γυναίκες που τα λαμβάνουν για 10 χρόνια υπάρχουν 50 επιπλέον περιστατικά καρκίνου του μαστού και 12 λιγότερα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών, αποκαλύπτουν τα στοιχεία. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών στην οικογένεια.
Η έρευνα ενισχύει προηγούμενες ενδείξεις που υπέδειξαν ότι παράγοντες όπως το χάπι και η εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου αλλάζοντας το επίπεδο των ορμονών στον οργανισμό.


Ο Dr Richard Edmondson, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε ότι οι γυναίκες ενδεχομένως θα ησυχάσουν αν μάθουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν αποτελούν μόνο αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης αλλά μπορούν να έχουν το επιπλέον όφελος της μείωσης του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, από την άλλη μεριά υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 300.000 γυναίκες που είχαν εγγραφεί σε μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα γνωστή ως EPIC.

Οι γυναίκες λάμβαναν το συνδυαστικό χάπι που περιλαμβάνει 2 ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστογόνα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη του για 10 χρόνια μείωνε τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών κατά το ήμισυ σχεδόν, σε σύγκριση με γυναίκες που το χρησιμοποιούσαν λιγότερο από 1 χρόνο.

Η ερευνητική ομάδα επίσης ανακάλυψε ενδείξεις ότι η μητρότητα μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες. Όσο περισσότερα παιδιά είχε μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερη ήταν η προστασία.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν ανακάλυψε ενδείξεις σχέσης μεταξύ του θηλασμού και της προστασίας έναντι του καρκίνου των ωοθηκών που ανακάλυψαν ορισμένες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Cancer’.
Αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, όπως η ηλικία, ελαττώματα σε ορισμένα γονίδια, παχυσαρκία και κάπνισμα.
Χωριστή έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’, φαίνεται να επιβεβαιώνει προηγούμενη που υπέδειξε ότι ορισμένα νεότερα είδη αντισυλληπτικών χαπιών είναι περισσότερο πιθανό να προκαλούν θρόμβους.
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δήλωσαν ότι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά που περιέχουν drospirenone, desogestrel ή gestodene είχαν διπλάσιο κίνδυνο θρόμβων σε σχέση με παλαιότερο φάρμακο, το levonorgestrel.

Πηγές: ‘British Journal of Cancer’.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου