8 Σεπ 2009

Θα μπορούσε ένας ιός να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη;

Οι ερευνητές του Utah έχουν βρεί έναν ιό καρκίνου ποντικιών σε πολλούς ανθρώπινους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Ο ιός μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην αρχή της ασθένειας και στην ανάπτυξη των επιθετικότερων μορφών. Εάν τα συμπεράσματά τους μπορούν να επικυρωθούν, μπορεί να παραχθεί ένας τρόπος να διακριθούν οι ταχέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που απαιτούν τη θεραπεία από τις slow-growing μορφές που μπορούν να αγνοηθούν ακίνδυνα για πολλά έτη. 
Οι ιοί είναι γνωστοί για να προκαλούν ποικίλους ανθρώπινους καρκίνους. Οι ιοί ηπατίτιδας, παραδείγματος χάριν, προκαλούν τον καρκίνο συκωτιού, ενώ ο ανθρώπινος ιός papilloma προκαλεί τον αυχενικό καρκίνο στις γυναίκες και τον πρωκτικό και penile καρκίνο στους άνδρες. Ο μαστικός ιός όγκων ποντικιών έχει βρεθεί σε πολλούς ανθρώπινους καρκίνους του μαστού, αλλά οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ποιο ρόλο, ενδεχομένως, διαδραματίζει στην ανάπτυξη της ασθένειας. 
Η Δρ Ila R. Singh του πανεπιστημίου του Utah και οι συνάδελφοί της έχουν μελετήσει έναν ιό ποντικιών αποκαλούμενο xenotropic μυοειδή ιός - σχετικό με τη λευχαιμία, ή XMRV. Αυτοί, καθώς επίσης και οι ερευνητές από το UC του Σαν Φρανσίσκο, είχαν εκθέσει προηγουμένως την εύρεση του ιού σε μερικούς ανθρώπινους προστατικούς καρκίνους, αλλά δεν το είχαν ψάξει στους κανονικούς προστατικούς ιστούς. 
Στη νέα μελέτη, έψαξαν τον ιό σε 200 ανθρώπινους προστατικούς καρκίνους και σε 100 δείγματα του υγιούς προστατικού ιστού. Ανέφεραν σήμερα στα πρακτικά της εθνικής ακαδημίας των επιστημών ότι βρήκαν τον ιό σε 27% των καρκινωδών ιστών, αλλά σε μόνο 6% των υγιών ιστών. Ο ιός ήταν πλέον πιθανό να είναι παρών στους όγκους που θεωρούνται επιθετικότεροι στην κλίμακα Gleason της μοχθηρίας.
Μια ανάλυση ακολουθίας του ιού έδειξε ότι είναι ένα gammaretrovirus, από μια οικογένεια των ιών που είναι γνωστοί για να προκαλούν τα leukemias και άλλους καρκίνους στα ζώα, αλλά που δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα οτι το κάνουν στους ανθρώπους. Τα gammaretroviruses παρεμβάλλουν τις γενετικές πληροφορίες τους στο DNA των κυττάρων που μολύνουν. Όταν αυτή η εισαγωγή εμφανίζεται στη λανθασμένη θέση, μπορεί να προτρέψει το κύτταρο ξένιου χ/υ για να αρχίσει την αντιγραφή εκτός ελέγχου, παράγοντας έναν όγκο. 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το XMRV εύκολα καλλιεργήτε ανθρώπινο προστατικό ιστό, αλλά όχι σε άλλους τύπους ανθρώπινων ιστών. Αλλά δεν έχουν δείξει ότι ο ιός αναγκάζει τους όγκους για να αυξηθεί. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες αναπάντητες ερωτήσεις, όπως εάν ο ιός μολύνει τις γυναίκες, εάν διαβιβάζεται σεξουαλικά, και πόσο επικρατών είναι στον ανθρώπινο πληθυσμό. 
Εάν ο ιός θα μπορούσε να συνδεθεί με τους προστατικούς όγκους θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στις νέες θεραπείες και στην πρόληψη. Ένα εμβόλιο ενάντια στον ιό μπορεί να αποτρέψει πολλές περιπτώσεις του προστατικού καρκίνου, ακριβώς όπως τα ανθρώπινα εμβόλια ιών papilloma προλαμβάνουν τον αυχενικό καρκίνο. Η ανάγκη για τις νέες προσεγγίσεις στον προστατικό καρκίνο είναι σαφής. Οποιαδήποτε βελτίωση θα γινόταν αποδεκτή με ευγνωμοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου