16 Σεπ 2009

Φάρμακα μειώνουν το ρίσκο για καρκίνο του μαστού αλλά έχουν άλλους κινδύνους! (...η συνέχεια)



    Όταν η ομάδα του Nelson αξιολόγησε τα αποτελέσματα από τις μελέτες, βρήκαν ότι το temoxifen και το raloxifene αύξησαν τους θρόμβους αίματος από το 60 στο 90 τοις εκατό. Το Raloxifene προκάλεσε λιγότερους θρόμβους αίματος από το temoxifen.

Στις γυναίκες άνω των 70 το tibolone συνδέθηκε με εγκεφαλικά.

    Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών για αυτήν την ιδιαίτερη εικόνα κινδύνου-και-οφελών είναι ήδη γνωστό, είπε το Δρ Scott Maul, ένας ιατρικός ογκολόγος στο τμήμα ογκολογίας στο Μιλγουώκι. "Θέλησαν να συγκεντρώσουν όλες αυτές τις μελέτες στο πλαίσιο μιας δημοσίευσης, και να προσπαθήσουν να ποσολογήσουν το όφελος αυτών των τριών διαφορετικών φαρμάκων και του κινδύνου τους."

    Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο δεν είναι απλή. Είναι καλύτερο για τις γυναίκες να το μιλήσουν με τους γιατρούς τους πρώτα. Ο Nelson ενθαρρύνει τις γυναίκες για να πάρει τη γενετική δοκιμή και για να χρησιμοποιήσει εκείνες τις γενετικές πληροφορίες -- συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε συμπερασμάτων για τις γενετικές μεταλλαγές που ωθούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού -- για να πάρει μια ακριβέστερη εικόνα του κινδύνου από άλλα πρότυπα.

    "Η συζήτηση σχετικά με το εάν χρησιμοποιήσει αυτά τα φάρμακα είναι πολύ ακριβής με τις γυναίκες," είπε ο Maul. Ενώ η απόφαση είναι εξαιρετικά προσωπική, πρόσφερε αυτές τις συμβουλές: "Οι γυναίκες πρέπει να πάρουν αυτά τα φάρμακα [ για να μειώσουν τον πρώτο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ] μόνο εάν διατρέχουν αληθινά μεγάλο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού." Ακόμα και τότε, μπορούν να αποφασίσουν να μην τα πάρουν, είπε, για ευνόητους λόγους. "Εάν κάποιος έχει τους κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικού, αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι μια καλή ιδέα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου