14 Σεπ 2009

Η κατάθλιψη - σύμμαχος του καρκίνου!

Η κατάθλιψη μπορεί να βλάψει τις πιθανότητες ενός ασθενή με καρκίνο να επιβιώσει όπως αναφέρει μία έρευνα.


    Το πανεπιστήμιο της βρετανικής ομάδας της Κολούμπια υπογράμμισε την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς με καρκίνο! 
Η μελέτη, μια αναθεώρηση 26 χωριστών μελετών, συμπεριέλαβε 9.417 ασθενείς, βρήκε ότι τα ποσοστά  θανάτου ήταν μέχρι 25% υψηλότερα στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της κατάθλιψης.



    Στους ασθενείς που εντοπίστηκαν με σημαντική ή δευτερεύουσα κατάθλιψη, τα ποσοστά θανάτου ήταν μέχρι 39% υψηλότερα. Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι παρέμειναν ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψη άλλα κλινικά χαρακτηριστικά που να έχουν επιπτώσεις στην επιβίωση.
Εντούτοις, οι ερευνητές είπαν ότι απαιτητέ περισσότερη έρευνα προτού να μπορέσουν να παρθούν οποιαδήποτε οριστικά συμπεράσματα. Επίσης τόνισαν ότι, γενικός, ο αυξανόμενος κίνδυνος από τον καρκίνο λόγω της κατάθλιψης ήταν μικρός - έτσι οι ασθενείς δεν πρέπει να αισθανθούν ότι έπρεπε να διατηρήσουν μια θετική στάση για να πολεμήσουν την ασθένειά τους. 
Οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να βρούν κανένα σταθερό στοιχείο για να δείξουν ότι η κατάθλιψη προσέκρουσε στην πρόοδο της ασθένειας - αν και ο αριθμός μελετών που εξέτασε συγκεκριμένα αυτό ήταν πολύ περιορισμένος.



Αντίκτυπο του stress. 


    Η έρευνα για τα ζώα έχει προτείνει ότι η πίεση μπορεί να έχει μια επίδραση στην αύξηση όγκων και τη διάδοση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι δυνατό ότι η κατάθλιψη θα μπορούσε να ασκήσει επίδραση στις ορμόνες ή το ανοσοποιητικό σύστημα, ή ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να συμμετέχουν στη συμπεριφορά που να έχει επιπτώσεις στο πόσο καιρό ζουν.


    Παραδείγματος χάριν, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συμμορφωθούν διάφορες θεραπείες. Εντούτοις, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία σταθερή απόδειξη ότι η κατάθλιψη αναγκάζει πραγματικά τους ασθενείς με καρκίνο να πεθάνουν νωρίτερα από άλλους.


    Η προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει ότι η κατάθλιψη ασκεί πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη θνησιμότητα από τις καρδιακές παθήσεις. Ο ερευνητής Jillian Satin είπε: "Είναι αρκετά αξιοπρόσεκτο ότι η παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή μια διάγνωση μιας καταθλιπτικής αναταραχής μπορεί να προβλέψει τη θνησιμότητα στους ασθενείς με καρκίνο.
"Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο αυξανόμενος κίνδυνος είναι αρκετά μικρός. Οι ασθενείς με καρκίνο δεν χρειάζονται τον πανικό εάν πάσχουν από καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά είναι λογικό να μιλήσουν στους παθολόγους τους για τη διανοητική υγεία τους."


Ο Δρ Julie Sharp, της έρευνας καρκίνου του UK, είπε: "Υπάρχουν ακόμα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις δεδομένου ότι τα αποτελέσματα που παρατηρούνται σε αυτήν την μελέτη είναι αρκετά μικρά και μπορούν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Περισσότερη έρευνα θα απαιτηθεί για να εξηγήσει εάν αυτές οι παρατηρήσεις είναι αληθινές και γιατί."




πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου